Sådan kan projektstyring kan styrke din produktion

Sådan kan projektstyring kan styrke din produktion

Struktureret projektstyring mangler i mange virksomheder

Michael Johnny Pedersen

Andre
-
; 02.04.14    : 14:15
Struktureret projektstyring mangler i mange virksomheder
Mange tænker at, projektstyring kun omhandler, maskin- eller udstyrsproduktion, eller hvis du har en Engineering-afdeling. Sandheden er, at du faktisk arbejder med projekter, hvis du fx har en gruppe ingeniører, der laver prototyper til produktionen.

Når du laver prototyper til produktionen - altså inden det bliver til en stykliste og rute - er der tale om et projekt, hvor man laver én prototype, tester og måler, og det kræver projektstyring i produktionen.

Projektstyring styrker din produktion

Min pointe er, at du kan anvende et projektmodul i din ERP-løsning og nemt planlægge produktioner via projektmodulet. Projektstyring er relevant for virksomheder, hvor der ikke er stor repetition i projektets aktiviteter.

Hvis du skal lave en BOM og en rute meget kosteffektivt, så skal du have en konfigurator, men lige så snart du har store elementer af service, specielle ydelser eller engineering, så bliver det svært at få ned i BOM og rute, og der har projektmodulet sin styrke.

Earned Value opfølgning med struktureret projektstyring

Jeg tror, der er rigtig mange "almindelige" produktionsvirksomheder, der vil have nytte af projektstyring, fx i en udviklingsafdeling. Projektstyringsbehovene er som regel ikke særlig godt understøttet. Vi ser ofte løsninger, hvor styringen foregår i Excel og Microsoft Project, men det er desværre ikke optimalt.

Vi skal flytte projektstyringen fra Office-produkter og isolerede systemer og få data ind i det almindelige kapacitetssystem, ERP, så man kan genbruge information, når man laver tilbud og efterfølgende ordrer.

Earned Value opfølgning med struktureret projektstyring

Især i tilbudsfasen gør det en stor forskel. Og når man kommer til produktionen og skal begynde at levere på projektet, så kan vi måle på fremdriften og hvad der reelt er lavet. Det betyder, at vi kan lave en Earned Value kurve.

Hvis vi kigger på ERP-løsningen, Microsoft Dynamics AX, så kan den som standard kun udregne et restestimat på, hvor mange penge man har brugt ift. budgettet. Men det siger i virkeligheden ikke noget om ens fremdrift, for det er ikke sikkert, at man har udført alle aktiviteterne.

Man bør lave en Earned Value beregning i stedet. Der går man helt ned på aktivitets- og itemniveau og checker fremdriften på hvert aktivitetsniveau og beregner realiseringsgraden. Det kan vi understøtte med tillægsløsningen, Advanced Discrete Manufacturing, til Dynamics AX.

Ressourceplanlægning knyttet til aktiviteter

Vi har også brug for ressourceplanlægning på tværs af projekter. Det er uundværligt i en udviklingsafdeling, at man kan se hvordan ressourcer er allokeret på projekter, og at man kan allokere på alle projekter og have overblik. Det har man ikke, hvis ressourceplanlægning styres i Microsoft Project. Det skal også over i ERP-løsningen.

Vi skal i én plan binde ressourcer og materialer sammen med aktiviteter. Dermed udnytter vi ERP-løsningens styrke.

Hvis man flytter ressourceplanlægning ud i Project eller Excel, så er aktiviteterne ikke længere knyttet sammen med ressource- og materialeforbruget, og så skal man manuelt skrive en e-mail ned til indkøbsafdelingen om at flytte materialebehovet, når man ændrer på aktiviteter, og så ender man med at få materialerne for tidligt eller for sent.

Med Advanced Discrete Manufacturing kan vi endda styre kompetencer på medarbejdere, fx certifikater. De specialuddannede medarbejdere kan være en flaskehals i processen, og systemet skal tage højde for kompetencer i ressourceplanlægningen, ikke blot materialebehovet.

Er projektstyring noget for dig?

Nu lyder projektstyring forhåbentlig som noget, din virksomhed kan drage nytte af. Vi tror på, at behovet findes hos mange virksomheder, selv om det ikke er åbenlyst ved første øjekast.

Seneste artikler

Hvor ofte har du stået ved en butiksdisk eller en skranke i en lufthavn, eller brugt dyrebar tid mens du ventede på din læge, sygeplejerske eller advokat – mens folk slog information op i forskellige...

Gi forecastingen bedre forutsetninger

Det har været forbeholdt spåkoner med farverige gevandter, kort og krystalkugler at udtale sig om fremtiden. Men ude i virksomhederne prøver vi jo alligevel, og ofte er værktøjet et Excel-ark, hvor...

I virksomheder har de fleste medarbejdere et klart overblik over deres egne arbejdsopgaver, og adgang til de systemer og informationer, de har brug for, for at kunne udføre dem.