Optimér gennemløbstid og få færre driftsstop

Optimér gennemløbstid og få færre driftsstop

Få styr på om dine maskiner har mere nedetid end konkurrenterne og sammenlign gennemløbstid for at finde ny inspiration til forbedringer samt løsninger på produktionsnedbrud

P360.dk by Columbus

Columbus
Redaktionen
; 03.04.14    : 11:14
Få styr på om dine maskiner har mere nedetid end konkurrenterne og sammenlign gennemløbstid for at finde ny inspiration til forbedringer samt løsninger på produktionsnedbrud

I seneste udgave af Målbaren skrev vi om omkostningseffektivitet målt som fremstillingsomkostninger per omsætningskrone samt om proceseffektivitet målt som værdi genereret per medarbejder. Denne gang ser vi nærmere på uforudset nedetid i maskinparken og produktionsvirksomheders gennemløbstid.

(Illustration 1.) Fire overordnede, men afgørende KPI’er for konkurrencedygtigheden af en produktionsvirksomhed. Hvor er din virksomhed placeret? Hvorfor?

Uforudset nedetid koster på OEE

I takt med øget automationsgrad, stiger trykket på ledelse og operatører, når de store investeringer i maskiner pludselig ikke forrentes via intensiv udnyttelse, men står stille på grund af uforudsete nedbrud. Det har kostet mere end én produktionschef, operatør eller maskinleverandør en urolig nattesøvn!

Ud over den direkte indflydelse på OEE (Operational Equipment Efficiency) som øget nedetid vil have, kan nedbrud også have afledte negative konsekvenser med endnu mere vidtrækkende følger. Kvalitet, omkostninger og gennemløbstid bliver ustabile – og slutresultatet kan betyde tabte ordrer og kunder.

(Illustration 2. N=207) Det er svært at optimere noget, der ikke er stabilt. Derfor må man starte med at finde ud af, hvorfor nedbrud forekommer. Fx via analyser af data fra SCADA/MES-laget sammenholdt med data fra ERP-systemet.

Forskellen mellem de bedst performende og de dårligst performende er her 2 hhv 6 procent nedetid – af den planlagte løbetid. Altså et reelt nedbrud, hvor maskinen var planlagt til at indgå i en produktionsproces.

Nedetiden skal derfor fratrækkes maskinens planlagte tilgængelighed – som er et udtryk for, hvor stor en del af den totale tid (100) maskinen er tilgængelig for produktion og ikke fx underlagt planlagt service.

Flere løsninger på nedbrud i produktionslinjen

Når man oplever nedbrud i produktionslinjen er der flere steder at kigge efter løsninger. Stigende tilgængelighed af data fra SCADA og MES-laget fra produktionen kan sammenholdes med data fra ERP-systemet og give ledelsen et helhedsoverblik at agere fra. Fx kan man få svar på, ikke blot om der er mønstre i nedbrudene (Maskinfabrikater/leverandører, ingredienser/operationer, operatører, tidspunkter, etc), men også efterfølgende sætte ind med målrettede forbedringsforslag, der adresserer den varians man ikke finder formålstjenlig. Vi har før diskuteret forskellen mellem værdiskabende og omkostningstung varians her på P360 – og nedbrud er den type varians ingen ønsker!

Blandt de strategier man også kan overveje at sætte i spil for at forbedre sin performance og reducere nedetid er ”Forebyggende vedligehold”, målrettede investeringer i operatør-uddannelse og naturligvis opgradering af maskinparken. Og hvis man ikke har data fra sit SCADA/MES-lag tilgængelig for sine ledelsesbeslutninger, kan man naturligvis starte dér!

Der er penge i gennemløbstid

Gennemløbstid varierer dramatisk mellem de bedst og dårligst performende produktionsvirksomheder. De langsomste virksomheder bruger 77 timer mere på at producere end de hurtigste – en forskel på mere end 9 arbejdsdage.

(Illustration 3. N=220)  Der er penge i lav gennemløbstid. Både pga mindre spild og pga større fleksibilitet og mulighed for kundetilpasning.

Takket være optimeringskoncepter som blandt andet TWI, Lean og QRM har mange produktionsvirksomheder taget store skridt mod det mere effektive de senere år. Lange produktionsserier og bunker af Work-in-Progress lagre er blevet udskiftet med fleksible, selvstyrende arbejdsceller, der selv trækker materialer fra leverandører og tilpasser produkter til individuelle ordrer.

Den slags aktiviteter har betydet mindre produktionsserier. Hurtigere gennemløbstid. Reducerede varelagre. Lavere kapitalbinding. Og en række andre gevinster, der tjener både top- og bundlinje i produktionsvirksomheden.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at sagen som sædvanlig har mere end én dimension. Hvis man fx kun optimerede på KPI’en ”maskinens oppetid” eller OEE, ville man få et mål om at maskinen optimalt set skulle køre 100 procent af tiden.  Desværre, vil det i praksis betyde, at man har 0 procent i fleksibilitet og at omstillingsomkostninger sandsynligvis vil være alt for høje.  Og det gør så at gennemløbstiden på nogle produktlinjer sandsynligvis går i vejret. Det er derfor en kunstart at finde den rette balance mellem sine KPI’er. Det kan du læse mere om her.

Seneste artikler

Hvor ofte har du stået ved en butiksdisk eller en skranke i en lufthavn, eller brugt dyrebar tid mens du ventede på din læge, sygeplejerske eller advokat – mens folk slog information op i forskellige...

Gi forecastingen bedre forutsetninger

Det har været forbeholdt spåkoner med farverige gevandter, kort og krystalkugler at udtale sig om fremtiden. Men ude i virksomhederne prøver vi jo alligevel, og ofte er værktøjet et Excel-ark, hvor...

I virksomheder har de fleste medarbejdere et klart overblik over deres egne arbejdsopgaver, og adgang til de systemer og informationer, de har brug for, for at kunne udføre dem.