Specialtilretninger i ERP og den teknologiske blindgyde

Specialtilretninger i ERP og den teknologiske blindgyde

Jeg besøger jævnligt kunder, som har et reelt ønske om at udvikle, deres ERP og iværksætte nye tiltag, men mange af dem finder sig selv låst af specialtilretninger. Deres tilretninger understøtter den nuværende forretning, og der har været rigtig mange gode grunde til at lave dem i sin tid. Desværre betyder de, at en opgradering af deres ERP udskydes eller er så uoverskuelig at man ikke overvejer, hvordan man skal komme videre. Man er låst fast af sit ERP og havnet i en teknologisk blindgyde.

Jacob Hjelmer Nielsen

Columbus
Enterprise Solution Architecture
Tags: 
; 17.02.17    : 13:29

Typisk er der tale om en AX2009 eller tidligere version, som er blevet specialtilrettet i en grad så man ikke har mulighed for at opgradere til en nyere version af Dynamics – med mindre man starter mere eller mindre forfra og helt re-implementerer systemet fra bunden. Det er dyrt og kræver masser af interne ressourcer, og spørgsmålet rejser sig om det overhovedet er omkostningerne værd.

Det er en reel bekymring. Business casen er jo nemlig ikke, at man får en masse ny funktionalitet. Man får snarere en ny version, der kan det samme. Derfor har jeg ofte nogle vanskelige samtaler med kunder, når jeg skal overbevise dem om, at komme ud af den teknologiske blindgyde ved at opgradere til D365O.

Et af mine gode argumenter er at en opgradering ikke betyder, at man skal bygge sine specialtilretninger fra bunden igen. I D365 findes der er et bagkatalog af funktionalitet, der dækker selv de mest specialiserede formål. Det som før var en specialtilretning, som hver virksomhed skulle opfinde selv og investere udviklingskroner i, ligger i dag som et standardelement eller som en tredjepartsløsning også kaldet ISV, man bare tager ned fra hylden og begynder at bruge.

Et andet godt argument er, at den onde cirkel bliver brudt. ”Opgraderingen” til D365O bliver den sidste ERP-opgradering, din virksomhed bliver udsat for, hvis løsningsarkitekturen er baseret på standard løsninger i kombination med brugen af de komponenter, der ligger i ISV løsninger.

Her har Microsoft gjort det helt rigtige og nødvendige, selvom det måske ikke ser sådan ud for dem, som står for at skulle investere i endnu en opgradering.

Den grundlæggende idé om et tungt altomfattende system, der skal tilpasse så meget, at det bliver utilgængeligt for ændringer, erstattes af en service-orienteret tilgang, hvor standardkomponenter er integreret via en cloudplatform. Hvis du har brug for tilpasning, finder du bare en app/ISV til at understøtte dine behov i stedet for at kode den fra scratch. Denne decentralisering af ERP har en betydelig indvirkning på den måde, du skal tænke dit ERP-system. Nye behov løses af eksisterende funktioner man henter, i stedet for at programmere dem. Man mister måske noget frihed til at kode sine egne specialløsninger, men min påstand er, at de tilgængelige apps vil løse langt hovedparten af opgaverne bedre.

Et tredje argument, det som for alvor sætter gang i sagerne, er at man måske slet ikke skal bekymre sig om den kommende opgradering til D365. Via den næste release til D365O vil der være et sæt værktøjer, som giver adgang til at opgradere dine data fra en tidligere version af AX, gør den mere enkel, og som lægger et godt udgangspunkt for at komme videre.

Vil du vide mere? Læs vores ebog om cloud ERP med Dynamics 365. 

Seneste artikler

Hvor ofte har du stået ved en butiksdisk eller en skranke i en lufthavn, eller brugt dyrebar tid mens du ventede på din læge, sygeplejerske eller advokat – mens folk slog information op i forskellige...

Gi forecastingen bedre forutsetninger

Det har været forbeholdt spåkoner med farverige gevandter, kort og krystalkugler at udtale sig om fremtiden. Men ude i virksomhederne prøver vi jo alligevel, og ofte er værktøjet et Excel-ark, hvor...

I virksomheder har de fleste medarbejdere et klart overblik over deres egne arbejdsopgaver, og adgang til de systemer og informationer, de har brug for, for at kunne udføre dem.