Machine learning til folket

Machine learning til folket

Jeg var ærligt talt skeptisk første gang jeg mødte ideen omkring machine learning som en out-of-the-box-komponent. Og jeg er sikker på, at der er god portion slutbrugere, som har det på samme måde. Machine learning er et begreb, der dækker over et systems evne til at lære selv, uden at være specifikt programmeret til at løse den konkrete opgave.

Jacob Hjelmer Nielsen

Columbus
Enterprise Solution Architecture
Tags: 
; 17.02.17    : 13:23

Microsoft har udviklet Microsoft Azure Machine Learning, som et integreret element i Dynamics 365 for Operations, og det betyder, at en lang række best practice algoritmer er tilgængelige for brugeren, lige ved hånden. Brugerne selv kan justere funktionaliteten og gøre sig erfaringer på egen hånd uden at have specialistkendskab.

Jeg har set det fungere live, og min skepsis er forstummet og blevet til forbløffelse og optimisme. Det, som nok overraskede mig mest var, hvor tilgængeligt machine learning er blevet, og hvor integreret et så komplekst værktøj er. Det hele er visuelt basereret og funderet på guides, som alle brugere i princippet kan benytte uden noget kendskab til algoritmer og programmering. Hvis man kan arbejde i Dynamics, så vil man i fremtiden per default også være bruger af avanceret machine learning.

Det interessante ved machine learning er, at man uden videre kan sætte det op til at tage historiske data, processere dem og få genereret rapporter og forslag til forbedringer. Og det vi har set i forbindelse med implementeringer er, at det både er hurtigere og mere korrekt, end hvad mennesker er i stand til. Machine learning er således ikke bare et add-on, men selve den måde, vi håndterer planlægning og centrale dele af vores forretninger.

Jeg har stadig svært ved at se hele potentialet for mig, men det er for mig mindblowing, at machine learning er blevet allemandseje. De højteknologiske løsninger til eksempel detailhandlen, hvor kunder får personlige anbefalinger om varer ud fra online analyse af indkøbskurven, er ikke længere forbeholdt de store giganter i udlandet. Samme funktionalitet er lige ved hånden for alle brugere af Dynamics 365 for Operations i selv mindre danske virksomheder. Det vidner om, at der kommer til at ske spændende ting, som vi i dag slet ikke kan forestille os inden for innovation og forretningsudvikling.

Vil du vide mere? Læs vores ebog om cloud ERP med Dynamics 365. 

Seneste artikler

Hvor ofte har du stået ved en butiksdisk eller en skranke i en lufthavn, eller brugt dyrebar tid mens du ventede på din læge, sygeplejerske eller advokat – mens folk slog information op i forskellige...

Gi forecastingen bedre forutsetninger

Det har været forbeholdt spåkoner med farverige gevandter, kort og krystalkugler at udtale sig om fremtiden. Men ude i virksomhederne prøver vi jo alligevel, og ofte er værktøjet et Excel-ark, hvor...

I virksomheder har de fleste medarbejdere et klart overblik over deres egne arbejdsopgaver, og adgang til de systemer og informationer, de har brug for, for at kunne udføre dem.