Grib fordelene ved automatisering og kvalitetskontrol

Grib fordelene ved automatisering og kvalitetskontrol

Standardbaserede IT-løsninger kan optimere produktionen, sikre kvaliteten og gøre det lettere at leve op til stigende krav fra myndigheder og forbrugere.

Henrik Walther Madsen

Columbus
Market Manager - Food
; 24.02.16    : 15:30
Grib fordelene ved automatisering og kvalitetskontrol

Virksomheder i fødevarebranchen opfatter ofte myndighedernes – og forbrugernes – stigende krav til mærkning, sporbarhed og rapportering som en ren omkostning. Ofte implementerer virksomheder separate systemer til kvalitetskontrol, fordi det virker nemmere og projektet kan isoleres i kvalitetsafdelingen. Derved går virksomhederne desværre glip af de store fordele, der ligger i at strukturere og tilrettelægge produktion og kvalitetskontrol, så det tilfører reelle og målbare forretningsfordele.

Seminar: Kom og se, hvilken værdi du kan få ud af at integrere kvalitetskontrollen systemmæssigt med den øvrige supply chain i virksomheden.

Kvalitetskontrol og konkrete konkurrencefordele i én og samme pakke

Et bryggeri brugte førhen op til halvanden måned på at justere sine recepter efter hver ny høst, fordi vand- og sukkerindhold og en række andre parametre ændrede sig i forhold til sidste høst. Sådan havde det altid været, og hver gang gav det en masse spild, indtil alt var justeret ind i forhold til råvarernes beskaffenhed og recepten igen sad lige i skabet.

I stedet begyndte virksomheden at registrere en lang række data om råvarernes beskaffenhed i ERP-systemet Microsoft Dynamics AX og sætte det i relation til udbyttet pr. produktion. Det giver et solidt, datadrevet grundlag for at forudse udbyttet og for at indlede et samarbejde med leverandørerne om at optimere og homogenisere råvarerne. Bryggeriets indsats er ikke videre kostbar eller tidskrævende, men giver både virksomheden et markant bedre grundlag for at styre og rapportere om kvaliteten og forventes at sikre et ekstra udbytte svarende til knap to ugers produktion. Kort sagt kvalitetskontrol og konkrete konkurrencefordele i én og samme pakke.

Der er mange andre eksempler på, at kvalitetskontrol, rapportering og markant øget afkast går hånd i hånd. Fælles for dem er, at man tager udgangspunkt i en IT-løsning, der dækker behov og tilfører værdi i alle funktioner. Samt at man kombinerer kvalitetsstyring og operationel kvalitetskontrol samt udnytter den samlede viden i virksomheden til kontinuerlig udvikling af nye produkter, indkøb, produktion og salg.

I den sammenhæng kan man med fordel tage udgangspunkt i de ofte meget omfattende, indbyggede funktioner i standardteknologier. Dynamics AX rummer eksempelvis al den information og funktionalitet, som er nødvendig for at købe, producere og sælge fødevarer. Platformen har desuden en række virkelig gode funktioner til at planlægge og udføre kvalitetskontrol, der bl.a. holder styr på, hvordan og hvornår man må flytte varen gennem værdikæden.

F.eks. vil det være oplagt for en marmeladeproducent at bruge Dynamics AX til at sikre, at en ladning appelsiner først flyttes fra modtagelse til lager, når der er udtaget og godkendt kontrol for eksempelvis korrekt temperatur og når sukkerindholdet er målt. Og når man nu er i gang, hvorfor så ikke bruge de omfattende automatiseringsfunktioner i Dynamics AX til at sikre, at alle relevante aktører og interessenter informeres? Produktionen kan f.eks. justere recepten ind efter øget sukkerindhold, så udbyttet maksimeres. Sælgeren kan sende analysecertifikatet til kunden – og marketing kan med fuld sporbarhed og god samvittighed udsende et nyhedsbrev om, at ”du i denne måned kan nyde vores marmelade med særligt intens smag af appelsin dyrket hos sicilianske Luigi Ferrari på Etnas sol- og mineralrige skråninger!”.

Kvalitetsstyring i virksomhedens IT-systemer

Eksemplerne ovenfor er naturligvis blot eksempler. Men princippet om at indlejre kvalitetsstyringen i virksomhedens IT-systemer, tilrettelægge og optimere produktion og kommunikation er anvendelige i mange andre sammenhænge på tværs af funktioner i fødevarevirksomheder. Og tallene på bundlinjen hos producenter, der gør brug af mulighederne, taler deres tydelige sprog.

Gratis seminar om kvalitetskontrol i Dynamics AX

På seminaret viser vi, hvordan du kan håndtere kvalitetskontrol i Dynamics AX - og bruge data til at optimere processerne, og samtidig håndtere kvalitetsstyringsopgaver som KPI’er, retningslinjer, politikker og workflows i SharePoint med integration til AX. Læs mere om seminaret.

 

Seneste artikler

Hvor ofte har du stået ved en butiksdisk eller en skranke i en lufthavn, eller brugt dyrebar tid mens du ventede på din læge, sygeplejerske eller advokat – mens folk slog information op i forskellige...

Gi forecastingen bedre forutsetninger

Det har været forbeholdt spåkoner med farverige gevandter, kort og krystalkugler at udtale sig om fremtiden. Men ude i virksomhederne prøver vi jo alligevel, og ofte er værktøjet et Excel-ark, hvor...

I virksomheder har de fleste medarbejdere et klart overblik over deres egne arbejdsopgaver, og adgang til de systemer og informationer, de har brug for, for at kunne udføre dem.