Øg maskinernes oppetid og spar penge

Øg maskinernes oppetid og spar penge

Systematik, planlægning og vedligehold af maskinparken er en god strategi. Særligt når virksomheden vokser, bliver det nødvendigt med et struktureret overblik over ressourcerne – og især aktivernes afhængighed af hinanden.

Bjørn Pedersen

Columbus
Industry Practice Lead, Manufacturing
; 22.02.16    : 00:00
vedligehold af maskinparken i produktionen

En stor maskinpark kan være en kæmpe udfordring for virksomheden – særligt hvis virksomhed og maskinpark vokser. Daglig service og planlagt vedligehold bliver sværere at overskue, ligesom det er svært at få overblik over stand, nedslidning og behovet for nye investeringer.

For ikke at tale om den direkte risiko for nedbrud eller forsinkede leverancer, hvor medarbejderne spilder tiden, og virksomheden taber penge.<

”Mange virksomheder klarer sig fint med at opbevare detaljer og sammenhænge i produktionsudstyr og andre aktiver i regneark og medarbejdernes hoveder. Men på et tidspunkt vokser tingene over hovedet på medarbejdere og ledelse. Det kan koste rigtig dyrt,” siger Bjørn Pedersen, der er Industry Lead for Manufacturing hos Columbus.

Han råder til at finde en sund balance mellem detaljer og overblik om anlæg, maskiner og deres ydeevne. Først og fremmest for at sikre stabil produktion.

”Hvis virksomheden ikke har det rette overblik over dyrebart produktionsudstyr og vigtige flaskehalse i produktionen, så er risikoen for fejl og nedbrud - og i værste fald ulykker - alt for store, siger Bjørn Pedersen.

Optimering og større gevinst

Viden om biler, maskiner og produktionslinjer samt deres vedligehold og indbyrdes afhængighed er ikke bare en forsikring. Det er også en gevinst i form af højere oppetid og bedre planlægning af produktionen.

Endnu vigtigere: Overblikket er også en strategisk og langsigtet investering.

”Har du den rette viden om alle vigtige forhold i produktionen – for eksempel om planlagt service, så har du også bedre mulighed for at differentiere dig fra konkurrenterne og i den sidste ende øge overskuddet,” siger Bjørn Pedersen.

Klik her for at se en online demonstration af modulet Enterprise Asset Management til Dynamics AX, der kan håndtere viden om jeres maskiner og anlæg og hjælpe til at øge oppetiden.

Med den rette viden kan virksomheder blive i stand til at træffe proaktive beslutninger. De kan bl.a. reservere nødvendig nedetid til forebyggende vedligeholdelse i produktionsplanen, så risikoen for uventede nedbrud af anlæg og maskiner minimeres. Det medfører, at de leveringsfrister, som kunderne har fået lovet, kan overholdes, og at medarbejdernes produktivitet øges.

Investér kun der, hvor det er nødvendigt

Et detaljeret overblik over virksomhedens aktiver er også en vigtig parameter, når der skal træffes beslutninger om opgraderinger og udskiftninger.

”Hvis ingen har styr på, om det er maskine et eller otte, der ofte går ned eller har et højt forbrug af mekanikertimer og reservedele, så kommer man til at spilde penge og kræfter på det forkerte,” siger Bjørn Pedersen.

Ofte er virksomhedernes problem, at de enten kun har overordnede informationer eller at informationerne er placeret som isolerede øer – for eksempel i regneark. Så er de afhængige af manuel koordinering, og det gør produktionen sårbar.

Bjørn Pedersen forklarer: ”Hvis det bliver for manuelt, så tager man typisk beslutninger på generelle og overordnede tal. Med solid viden er det enkelt at lave en business-case på udskiftning.”

Viden om indbyrdes afhængighed er vigtig

Bjørn Pedersen erkender, at overblik over detaljerne kræver en indsats. Derfor skal man også gøre sig klart, hvad det kan betale sig at registrere og måle på.

”Første skridt er at anerkende behovet. Næste skridt er at organisere de centrale og væsentligste aktiver i en fælles struktur, og det vil meget naturligt være i virksomhedens ERP-system,” siger han.

Det betyder, at man i praksis registrerer virksomhedens anlæg og maskiner i finansmodulet som et aktiv, i produktionssystemet som en planlægningsparameter på linje med oppetid, planlagte afbrydelser og medarbejdernes ferie, og de mere detaljerede informationer om vitale komponenter, servicekontrakter og vedligehold i et integreret modul, der er beregnet til formålet.

”Det er den samme fysiske ting, vi registrerer i tre forskellige kartoteker med hver deres betydning,” forklarer Bjørn Pedersen.

Han tilføjer: ”Systemet mapper produktionsgulvet op i et hierarki, og det er nøglen til det samlede overblik over det, der ellers ville være nærmest uigennemskuelige detaljer og sammenhænge,” afslutter Bjørn Pedersen.

Klik her for at læse mere om vedligehold af maskiner og anlæg.

Seneste artikler

Hvor ofte har du stået ved en butiksdisk eller en skranke i en lufthavn, eller brugt dyrebar tid mens du ventede på din læge, sygeplejerske eller advokat – mens folk slog information op i forskellige...

Gi forecastingen bedre forutsetninger

Det har været forbeholdt spåkoner med farverige gevandter, kort og krystalkugler at udtale sig om fremtiden. Men ude i virksomhederne prøver vi jo alligevel, og ofte er værktøjet et Excel-ark, hvor...

I virksomheder har de fleste medarbejdere et klart overblik over deres egne arbejdsopgaver, og adgang til de systemer og informationer, de har brug for, for at kunne udføre dem.