Nemmere, bedre, mere fleksibelt: Demand forecasting undergår store forvandlinger

Nemmere, bedre, mere fleksibelt: Demand forecasting undergår store forvandlinger

Brugernes og markedets krav til it-løsninger afviger sjældent fra mere, hurtigere og billigere. Der er sjældent sammenhæng i kravene, og endnu sjældnere harmonerer de. Indtil nu, i hvert fald. Udviklingen inden for værktøjer til forecasting går stærkt.

Bjørn Pedersen

Columbus
Industry Practice Lead, Manufacturing
; 20.05.14    : 12:05
 Jo nærmere du kan forudsige, jo mindre lagerbinding har du

Fremtiden byder på nye, store muligheder for at kigge i krystalkuglen i produktionsvirksomheder. Markedet inden for forecasting buldrer frem, og det bliver nemmere at spå mere præcist om behovene i produktionen.

Måske vigtigst af alt, så får forecasterne større muligheder for løbende at justere op og ned – samtidig med, at nøglepersoner og -afdelinger hele tiden er opdateret med de seneste forecast. Det er større muligheder for integration mellem systemerne, der åbner op for muligheden.

Hos konsulentvirksomheden Columbus er man ikke i tvivl om, at retningen går mod mere integreret forecasting – men samtidig også nemmere løsninger, der giver brugerne et bedre udgangspunkt i den svære kunst at forudsige behovene.

»Forecasting har stået lidt i stampe. Man vil gerne væk fra de databaser, der indeholder en masse historik, men man er samtidig nødt til at forholde sig til historikken, for at få så præcise tal som muligt. Det man typisk har gjort indtil nu er at knække enorme mængder data, typisk i Excelark og på den måde lave et forecast, som man har kunnet se hele vejen ned gennem værdikæden,« siger Bjørn Pedersen, Senior Business Consultant inden for ERP hos Columbus.

Fra Excelarkene er forecastet typisk blevet behandlet som en reel kundeordre. Det er umiddelbart ikke avanceret, men med stærke forecasting-kompetencer er metoden effektiv i planlægningen af produktionen. Mere nøjagtige værktøjer er dog en efterspurgt vare.

»Alle er i princippet interesserede i at forecaste mere præcist. For jo nærmere du kan forudsige, jo mindre lagerbinding har du. Virksomhederne kan have mange forskellige årsager til at holde lager, men som udgangspunkt er lager lig penge, så det er altid interessant at blive mere præcis,« siger Bjørn Pedersen.

Med den kommende generation af ERP-løsninger vil det netop være muligt at komme med mere eksakte forudsigelser i forecastingen – og ikke mindst justere løbende efter de udsving, man måtte mærke i efterspørgslen. Vel at mærke som integreret del af ERP-systemet.

Forecasting-løsningerne, der ventes at præge markedet fremover, bliver out-of-the-box. Det er dermed ikke længere nødvendigt selv at lave de komplicerede forecast-modeller. Formler er integreret i løsningerne, så det er endegyldigt slut med at lave modellerne fra bunden. Det giver kunderne mulighed for meget hurtigere at lave et forecast, da de ikke længere skal finde markedsdata og historik i Excel-arkene.

For Columbus’ vedkommende er det nye funktioner og muligheder for integration i Microsoft Dynamics AX R3, der gør det noget nemmere at forecaste. Og det ser Columbus et stort potentiale i.

»Det løfter markedet til et helt nyt niveau. Hvor virksomheder inden for fx FMCG har hele afdelinger, der arbejder med forecasts, så bruger mindre virksomheder det nærmest ikke. De har typisk ikke råd til ansætte en forecaster, men har i stedet minimumslagre, så de kan producere varerne. Med de nye muligheder vil de nemmere og billigere kunne forecaste, og de vil dermed både blive endnu klogere på markedet og få mindre lagerbinding,« siger han videre.

Udviklingen inden for værktøjer til forecasting kan betyde, at virksomheder nu vil se nye muligheder i forecasting. Det gælder særligt SMV og virksomheder, der producerer mod ordre, særligt inden for specialiserede varer og fødevarer, vurderer Columbus. Investeringen i forecasting har ganske enkelt været for stor og tidskrævende, mens udbyttet ofte har været for lille.

»Vi møder stadig skepsis omkring forecasting, men det vil aftage. Der er stor risiko ved at producere mod ordre, særligt inden for specialiserede varer og fødevarer,« siger Bjørn Pedersen.

Udviklingen inden for forecasting-værktøjer vil ifølge Columbus åbne for et nyt marked inden for SMV.

Microsoft Dynamics AX R3 er på markedet i første halvdel af 2014.

Seneste artikler

Hvor ofte har du stået ved en butiksdisk eller en skranke i en lufthavn, eller brugt dyrebar tid mens du ventede på din læge, sygeplejerske eller advokat – mens folk slog information op i forskellige...

Gi forecastingen bedre forutsetninger

Det har været forbeholdt spåkoner med farverige gevandter, kort og krystalkugler at udtale sig om fremtiden. Men ude i virksomhederne prøver vi jo alligevel, og ofte er værktøjet et Excel-ark, hvor...

I virksomheder har de fleste medarbejdere et klart overblik over deres egne arbejdsopgaver, og adgang til de systemer og informationer, de har brug for, for at kunne udføre dem.