Aarstiderne - Nærværende ledelse lønner sig hos os

Nærværende ledelse lønner sig hos Aarstiderne

Aarstiderne begyndte som et lokalt, økologisk landbrugsprojekt. I dag, 12 år efter, er det en driftig forretning. CEO, Annette Hartvig Larsen, har været med hele vejen. Hun leder nu en virksomhed baseret på oprindelige og autentiske værdier efter ultramoderne ledelsesprincipper.

Annette Hartvig Larsen

Aarstiderne A/S
CEO
; 02.04.14    : 13:53
Aarstiderne begyndte som et lokalt, økologisk landbrugsprojekt. I dag, 12 år efter, er det en driftig forretning. CEO, Annette Hartvig Larsen, har været med hele vejen. Hun leder nu en virksomhed baseret på oprindelige og autentiske værdier efter ultramoderne ledelsesprincipper.

Grundtanken bag Aarstiderne er at genskabe forbindelsen mellem dyrkningen af jorden og glæden ved et måltid tilberedt af gode, økologiske råvarer. Ideen mødte i sin vorden en god portion skepsis, og ikke mange spåede Aarstiderne lang levetid – men i dag er det modsatte til fulde bevist. 120 medarbejdere sørger hver uge for, at 25.000 danske og 3.000 svenske familier kan spise sig mætte i økologisk frugt, grønt og måltider - og flere kunder kommer til.

»Der er folk, som stadig mener, at økologi er marketing-gimmick. Men det er det hverken for mig eller for mine kollegaer. Det er et liv, vi har valgt og en ide, vi tror fuldt og fast på. Jeg føler mig dybt privilegeret at arbejde med noget, som jeg kan stå fuldt og helt inde for, og som jeg ved, er i orden«, siger Annette Hartvig Larsen.

Et bevidst valg

Den klippefaste tro på, at det er den rigtige sti, man bevæger sig af, er måske især vigtig fordi, det er vanskeligt at være konkurrencedygtig økologisk producent i Danmark. Landmændene har generelt svære vilkår, og mange bukker under, fordi priserne på råvarer er så relativt lave. Det kræver stærk vilje og fast tro at overleve.

»Der har været meget fokus på lønninger og dårlige arbejdsforhold i landbruget. Vi har ansat en gruppe medarbejdere fra Litauen i vores gartneri, fordi det er svært at finde danske medarbejdere, der vil tage de jobs. Vi betaler dem naturligvis efter overenskomsten. Faktisk kunne vi spare mange omkostninger ved at rykke vores produktion syd for grænsen, men det er et bevidst valg, vi har truffet, at vi ønsker at producere selv«, forklarer Annette Hartvig Larsen.

Uforudsete situationer

Ledelsen og medarbejderne i Aarstiderne har i stedet konstant fokus på at optimere alle dele af forretningen. Ikke gennem en formaliseret og struktureret Lean-proces, men gennem enkelte Kaizen-øvelser og sund fornuft.

»Alt skal tilrettelægges ned til mindste detalje. Når lastbilen kører skal alle kasser være pakket på den rigtige måde og klar til afgang. Vi skal være super-effektive, men selvfølgelig ikke på bekostning af den nænsomhed, vi behandler varerne med. Frugt og grønt må ikke blive stødt hverken i pakningen eller under transporten. Det er noget, vi arbejder med konstant for hele tiden at blive endnu bedre«.

Selv om alle arbejdsgange er gennemtænkt, og alt kører efter en snor, så opstår der hele tiden uforudsete situationer, som stiller store krav til medarbejderne. For eksempel er der ingen, der på forhånd kan tage højde for vind og vejr.

»Dagen inden kasserne skal sendes ud, kan vi pludselig få at vide, at auberginerne ikke kommer alligevel, fordi de er ødelagt af for meget regn. Det kræver, at vores indkøbere hurtigt finder en anden grøntsag, der kan erstatte auberginen. Det betyder også, at opskrifterne til kasserne skal ændres fem minutter i lukketid«, fortæller Annette Hartvig Larsen.

Et stort orkester

Netop det uforudsete, som ofte præger hverdagen hos Aarstiderne fordrer veludviklede samarbejdsevner i medarbejdergruppen. Annette Hartvig Larsen ser det som en af sine vigtigste opgaver at understøtte samspillet mellem alle dele af virksomheden.

»Vi er som et stort orkester, der skal finde den fælles klang. Hvert instrument har sin egen lyd, men kun samspillet får det hele til at lykkes. Samtidigt skal den enkelte kollega tage ansvar og tænke selv. For eksempel nytter det ikke noget, at en kollega i pakkeriet lægger en stødt agurk i kassen. Hvis produktet ikke er i orden, får vi hurtig og direkte respons fra kunden enten via mail eller telefonopkald eller via en kommentar på vores Facebook-profil«.

Et fælles ansvar

Ideen om, at man som gruppe kan få noget til at blomstre sammen, som man ikke kan hver for sig gennemsyrer Annette Hartvig Larsens måde at lede Aarstiderne på. Hun bekender sig til en moderne organisationsform eller ledelsesteori: Open Space Technology. Hele ideen bag teorien er, at det er en fælles opgave at drive virksomheden. Derfor har alle et ansvar for at bidrage. Man mødes om en åben agenda og alle medarbejdere har lov og pligt til at byde ind med nye ideer og forslag til, hvad der kan gøres anderledes eller bedre. Man melder sig til arbejdsgrupper, hvor man synes, man har noget at bidrage med – og forlader grupperne så snart, man ikke synes, at man bidrager længere.

»Hele ideen og formen giver mulighed for at tage ansvar og blive passioneret omkring, det man gør. Struktur er nødvendigt i en virksomhed, men for meget dræber kreativiteten og alle de gode tanker, der bliver tænkt rundt omkring i hjørner og afkroge. Teorien bringer os tilbage til Lean-tankegangen, for også i Open Space Technology tilgangen tager alle medarbejdere aktivt del i at forbedre deres egne arbejdsgange«.

Fire grundprincipper

Annette Hartvig Larsen støtter sig primært op af fire principper i sin daglige ledelse:

»Det handler om at ”møde op”, tage ansvar og stå ved sit lederskab. Det handler om at ”være nærværende”, for det er lige nu, det vigtige sker. Det handler om at turde ”sige sandheden”, både det gode og det dårlige – og så handler det om, at man som leder skal ”flytte sig”, sørge for at de dygtige kræfter kan komme til at arbejde og ikke stå i vejen for dem. I alle svære situationer eller spørgsmål, synes jeg, at netop de fire grundprincipper holder og er gode at vende sig mod«, fastslår Annette Hartvig Larsen.

Mavefornemmelsen

At Aarstiderne er en virksomhed, som har undergået en enorm udvikling på 12 år og stadig udvikler sig, stiller også høje krav til udviklingen af Annette Hartvig Larsens lederevner. Det er noget, hun er meget bevidst om.

»På tolv år er Aarstiderne gået fra at være en idealistisk ide til at være en voksen virksomhed. I dag er produktet langt mere intelligent og raffineret, end da vi begyndte. Det betyder, at jeg som leder skal forstå at udvikle mig i samme takt og tempo«.

Udviklingen søger Annette Hartvig Larsen ikke i ERFA-grupper med andre ledere, men primært gennem sin nysgerrighed for alt, der er nyt og anderledes.

»Jeg henter en del inspiration i mødet med mennesker, der har en lidt anderledes tilgang til livet end de fleste. Ofte er det mennesker, som har indblik i spirituelle eller metafysiske emner. Jeg prøver nogle af teorierne af i min egen hverdag og sammenhæng. Men mest af alt bruger jeg min mavefornemmelse og intuition. Det er det, der først og fremmest virker for mig«.

Tanker og ideer

Fremtiden tegner på alle måder lys for Aarstiderne - og Annette Hartvig Larsen ser sig selv som en uløselig del af den.

»Jeg vil gerne være med til at bygge Aarstiderne op til at være en endnu mere solid forretning, end den er i dag. På den måde kan jeg være med til at sikre, at vi får bedre råd til nye investeringer og til at prøve nogle at alle de mange kreative tanker og ideer af, som hele tiden spirer og vokser rundt omkring i virksomheden«. 

Om Aarstiderne

Aarstiderne dyrker økologiske grøntsager på tre gårde og pakker sæsonens økologiske råvarer i en kasse, lægger opskrifter på velsmagende hverdagsretter ved og kører kassen ud til kundernes hoveddør.

Jorden og råvarerne dyrkes på Billeslund i Sønderjylland. Måltiderne og opskrifter udvikles i landkøkkenet på Krogerup Avlsgaard i Nordsjælland. Og grøntsagerne pakkes på Barritskov i Østjylland.

Aarstiderne leverer til omkring 25.000 familier i Danmark og 3.000 familier i Sverige.

Seneste artikler

Hvor ofte har du stået ved en butiksdisk eller en skranke i en lufthavn, eller brugt dyrebar tid mens du ventede på din læge, sygeplejerske eller advokat – mens folk slog information op i forskellige...

Gi forecastingen bedre forutsetninger

Det har været forbeholdt spåkoner med farverige gevandter, kort og krystalkugler at udtale sig om fremtiden. Men ude i virksomhederne prøver vi jo alligevel, og ofte er værktøjet et Excel-ark, hvor...

I virksomheder har de fleste medarbejdere et klart overblik over deres egne arbejdsopgaver, og adgang til de systemer og informationer, de har brug for, for at kunne udføre dem.