Lean uden ERP er en kvart løsning

Lean uden ERP er en kvart løsning

De fleste produktionsvirksomheder har et ERP-system og rigtigt mange har også fokus på Lean-principper. Men kombinerer virksomhederne ikke de to værktøjer, høster virksomheden slet ikke alle fordelene, vurderer to eksperter.

Jan Christensen

Columbus
Director AX Solution Architecture
; 27.04.15    : 09:39
Lean uden ERP er en kvart løsning

”Det er som om vi danskere ryster i bukserne og bliver lidt skræmt, når vi hører om Kanban, Kaizen og De 5 S’er i Lean,” siger Jan Christensen, der er Division Manager for Solution Architecture i Columbus. Han ærgrer sig over, at vi dermed går glip af de mange fordele ved en toptrimmet produktion.

”Det er egentligt lidt skræmmende, at det var på en studietur til Polen, at jeg så en af de bedste og mest simple Lean-implementeringer. Det er som om, vi som nation er lidt skeptiske, og det er virkelig ærgerligt, fordi der kan være meget at hente, når man får Lean-principperne kombineret med det overblik og automatisering, som et ERP-system kan give.”

Bedst når det er simpelt
”Ofte handler det om at ændre nogle simple ting. Jeg var i Australien på en metalfabrik, hvor en medarbejder tidligere skrev oplysningerne ind i et excel-ark, når han havde bukket et antal jernplader. Om natten blev excel-arket sammenkørt med hovedkvarterets IT-systemer, hvis han altså havde husket at udfylde arket.”

”Det tog tre minutter at lære ham op i det nye princip, hvor han i stedet tastede oplysningerne direkte i ERP-systemet, mens maskinen bukkede metallet. For fabrikken betød den lille ændring, at der forsvandt et døgns forsinkelse i den viden, man havde.”

”Nogle gange kan det blive til en hel ripple-effekt, hvor man både kan give kunderne korte leveringstider og helt præcise oplysninger om, hvor langt deres ordre er i systemet,” fortæller Jan Christensen.

En anden af de oplagte fordele, som er kommet til hen over de seneste år er, at tablets og smartphones nu gør det muligt at levere input undervejs. Medarbejderen behøver ikke at gå hen til en pc eller flytte papir for at melde ting klar, men kan gøre det, der hvor de er. Det sparer megen administration og tid undervejs.

Ikke alt-eller-intet
Jan Christensen understreger, at kombinationen af Lean og ERP-systemet ikke behøver at omfatte alt.

”Virksomhederne lader sig nogle gange skræmme, fordi de tror, at alt skal ind i ERP-systemet. Men vi kører ofte i Mixed-mode. Nogle gange er det logisk at starte med en bestemt del af produktionen, hvor man kan få fordelene ved at automatisere Kanban-genbestillinger, og så kører resten uden for systemet.”

”Virksomhederne behøver heller ikke registrere alt. Hvis det ikke giver nogen værdi at måle og tracke en gruppe af arbejdsfunktioner, så lader mange være for ikke at drukne i overflødige målinger,” siger Jan Christensen og understreger, at kernen i Lean handler om at vurdere, hvad der giver værdi for kunden i sidste ende.

Fra 4-5 uger til 4-5 dage
Christian Rytt er Senior Program Manager hos Microsoft i Vedbæk, og han vurderer, at selv om mange danske virksomheder arbejder med Lean, så er det ikke mange, der har fået det integreret i deres ERP-system, selv om muligheden har eksisteret i en række år.” 

Klik her for at se en 20 minutters præsentation af, hvordan Lean er integreret med Microsoft Dynamics AX. Videoen er optaget på vores seneste seminar: Konkurrencedygtig Produktion i Danmark.

”Som en del af jobbet besøgte Christian Rytt for blot en måned siden en kunde i USA, der kombinerede en Lean-løsning med Microsoft Dynamics AX. Det revolutionerede produktionen helt.”

”Deres produktion er et 50/50-mix af lagerførte varer (MTS) med forecast og ordrespecifikke varer (MTO). Siden de skiftede fra traditionel MRP-baseret produktion til Lean og Microsoft Dynamics AX er det lykkedes dem at reducere deres leveringstid fra 4-5 uger til 4-5 dage,” fortæller Christian Rytt.

”Der er en stribe fordele ved at kombinere Lean og ERP. Først og fremmest kan man få automatiseret en masse genbestillingsled, som sparer omkostninger. I princippet kan en ordre straks dukke op på skærmen nede i produktionen og hos de folk på lageret, der skal gøre klar.”

Det er ikke kun hastigheden, der øges. Overblikket og dermed muligheden for at optimere og muligheden for at yde service forbedres også.

”Når du har tallene inde i systemet, kan du også få bedre genbestillingsberegninger, så du ikke har for stort lager. Og så har du ikke mindst konstant overblik, lige fra kunden spørger på leveringstider og frem til den dag varen bliver leveret, idet ERP-systemet kan tage højde for materialebeholdning og ressourcebelægning ved beregning af realtime leveringstider.”

Særligt store ører i Danmark
Udviklingen af Supply-chain delen af Microsoft Dynamics AX ligger netop hos Microsoft i Danmark, og set med danske briller er der en smule bekymring at spore over vores konkurrenceevne på lang sigt.

”Udlandet er faktisk lidt foran, når det kommer til at kombinere Lean og ERP-systemer, og dermed høste den fulde effektivisering som kombinationen kan give. Med integreret support for Lean Kanban i Microsoft Dynamics AX 2012 er vi allerede klar til at give de danske produktionsvirksomheder den funktionalitet, der skal til for at høste det fulde udbytte af Lean i en moderne virksomhed. Når vi kigger fremad er Lean også et område, vi har stort fokus på.” forklarer Christian Rytt.

Hent mere viden om Lean Manufacturing til Microsoft Dynamics AX 2012.

Seneste artikler

Hvor ofte har du stået ved en butiksdisk eller en skranke i en lufthavn, eller brugt dyrebar tid mens du ventede på din læge, sygeplejerske eller advokat – mens folk slog information op i forskellige...

Gi forecastingen bedre forutsetninger

Det har været forbeholdt spåkoner med farverige gevandter, kort og krystalkugler at udtale sig om fremtiden. Men ude i virksomhederne prøver vi jo alligevel, og ofte er værktøjet et Excel-ark, hvor...

I virksomheder har de fleste medarbejdere et klart overblik over deres egne arbejdsopgaver, og adgang til de systemer og informationer, de har brug for, for at kunne udføre dem.