Dako - Hjertet med på arbejde hos Dako

Hjertet med på arbejde hos Dako

Et bestemt mantra er særligt vigtigt for Michael Toftvad, Vice President for den danske produktion i Dako A/S: ”Læg ansvaret ud”. Til gengæld forventer han engagerede medarbejdere, der har hjertet med, når de møder på arbejde.

Michael Toftvad

Dako A/S
Vice President, Operations Production Denmark
; 02.04.14    : 13:22
Et bestemt mantra er særligt vigtigt for Michael Toftvad,  Vice President for den danske produktion i Dako A/S: ”Læg ansvaret ud”. Til  gengæld forventer han engagerede medarbejdere, der har hjertet med, når de  møder på arbejde.

Det kræver både overblik og overskud at sidde i Michael Toftvads stol. Alle led i Dakos Supply Chain – fra dyrkning af celler og >fremstilling af antistoffer over fortynding, påfyldning og pakning af reagenser til levering af varerne på lageret. Alt det er Michael Toftvads ansvar.  Et ansvar, som han ifølge ham selv, kun løfter, fordi han i en travl hverdag forstår at uddelegere ansvar til sine mellemledere og derigennem til sine medarbejdere.

Ingen køb på kvaliteten

Dako fremstiller reagenser, instrumenter og software til kræftdiagnostik - et område, som kræver ekstrem høj kvalitet og fuld sporbarhed i alle produkter. Derfor fylder QC-tests (Quality Control) godt i alle led af produktionen og dermed også i Michael Toftvads kalender.
»Vi kontrollerer konstant kvaliteten på alle produkter i alle led i produktionsfødekæden, for at være sikre på at levere produkter af absolut højeste kvalitet«, fortæller Michael Toftvad.

Dako har en portefølje på flere end 1900 varenumre, som skal styres gennem hele produktionsprocessen. Det er ifølge Michael Toftvad er en rigtig stor udfordring – måske den allerstørste. Kvaliteten kan der under ingen omstændigheder gives køb på, når det handler om produkter, som hjælper patologer med at stille præcise kræftdiagnoser.

Medarbejdere med særlig viden

Netop kvalitet er et vigtigt parameter, når det handler om konkurrencedygtighed. I en tid, hvor danske virksomheder flytter produktionen til lande med lavere omkostninger, ser Michael Toftvad stadig lyst på fremtiden.

»For at det skal kunne betale sig at have produktion i Danmark, skal vi være ekstremt effektive i alle led. Det gør, at vi kan være konkurrencedygtige til trods for, at vi har et højere lønniveau. Men Dako lever også af at levere intelligente produkter af høj kvalitet. Vi har en nicheproduktion, hvor vi i produktionen har brug for medarbejdere med særlige kompetencer og viden. De medarbejdere finder vi ikke i lande, hvor lønningerne er væsentligt lavere«.

Vi kan ikke hvile på laurbærrene

Essensen af Michael Toftvads job er at optimere. Han skal sørge for at omkostningerne i produktionen er så lave som muligt. Og Dako er i dag konkurrencedygtig.

»Vores omkostninger er reduceret med 20 procent over de sidste fem år, og output er øget med 140 procent. Det er godt, men selvfølgelig kan vi ikke tillade os at hvile på laurbærbladene. Vi kan og skal hele tiden gøre det endnu bedre og fortsat optimere vores processer for at forblive konkurrencedygtige også i fremtiden«, fastslår Michael Toftvad.

Et stort råderum

Det giver sig selv, at det ikke kan lade sig gøre for Michael Toftvad at følge med i alle afkroge af den 124 mand store produktion. Derfor sætter Michael liden til sine syv mellemledere.

»Jeg har store forventninger til og høje tanker om mine mellemledere. Jeg blander mig ikke direkte i deres ledelse. Ansvaret er selvfølgelig i sidste ende mit, men jeg uddelegerer også ansvar og beslutningskompetence til dem. De ved at de har råderum, men de ved også, at de skal kunne argumentere for deres beslutninger, og at de skal kunne levere«.

At uddelegere ansvar handler for Michael Toftvad ikke om at skubbe opgaverne væk fra sit eget skrivebord. Det handler om at give plads og medindflydelse.

»Hvis jeg er i tvivl, om vi kan levere, involverer jeg altid mine ledere. De er med til at sætte deadline. Jeg forventer, at de siger klart fra, hvis ikke de kan levere. Hvis vi har en aftale, så forventer jeg, at den bliver holdt, med mindre, at jeg i god tid og uopfordret er informeret om, at det forholder sig anderledes. Overraskelser som jeg får i sidste øjeblik, kan godt gøre mig lidt knotten«.

Til gengæld for medindflydelse forventer Michael Toftvad, at medarbejderne giver sig selv 120 procent, når de arbejder.
»Det handler ikke om, at de nødvendigvis lægger mange timer, men om, at de brænder for deres arbejde. De skal have hjertet med, når de møder på arbejdet om morgenen«.

Med hud og hår

Hjertet med har Michael Toftvad også selv hver dag, når han kvarter over seks kører ind på p-pladsen foran Dako.

»Jeg brænder for mit arbejde. Jeg elsker ganske enkelt udfordringerne i konstant at få processer og arbejdsgange til at fungere endnu bedre. Det er i de udfordringer og i samspillet med mine medarbejdere, jeg henter min energi«.

»Når jeg er på mit arbejde, så er jeg der med hud og hår, og jeg holder fokus skarpt på det. Jeg tænker ikke på, hvad jeg skal, når jeg har fri, eller hvad jeg måske skal om fem år. Gør jeg mit job godt, så er jeg overbevist om, at de rigtige udfordringer kommer af sig selv«. 

Om Dako A/S

Dako, som har hovedkontor i Danmark, er globalt førende inden for vævsbaseret kræftdiagnostik. Sygehuse og forskningslaboratorier verden over anvender Dakos viden, reagenser, instrumenter og software til at stille præcise diagnoser og finde frem til den mest effektive behandling til kræftpatienter. Med flere end 1.000 ansatte, der opererer i flere end 80 lande, er Dako leverandør til stort set alle globale markeder for anatomisk patologi. Dako ejes af den private equity-fond EQT.

www.dako.com

Seneste artikler

Hvor ofte har du stået ved en butiksdisk eller en skranke i en lufthavn, eller brugt dyrebar tid mens du ventede på din læge, sygeplejerske eller advokat – mens folk slog information op i forskellige...

Gi forecastingen bedre forutsetninger

Det har været forbeholdt spåkoner med farverige gevandter, kort og krystalkugler at udtale sig om fremtiden. Men ude i virksomhederne prøver vi jo alligevel, og ofte er værktøjet et Excel-ark, hvor...

I virksomheder har de fleste medarbejdere et klart overblik over deres egne arbejdsopgaver, og adgang til de systemer og informationer, de har brug for, for at kunne udføre dem.