Cloudbaseret AX lægger serverrummet øde

Cloudbaseret AX lægger serverrummet øde

Den kommende, cloudbaserede version af Microsoft Dynamics AX afskaffer behovet for kostbar infrastruktur og kan skaleres uden begrænsninger, så virksomheden kun betaler for den nødvendige kapacitet – endda hen over døgnet. Samtidig bliver det lettere at holde løsningen opdateret, mens tæt integration til Officepakken giver overblik og produktivitetsmæssige fordele på tværs af hele virksomheden.

Jan Christensen

Columbus
Director AX Solution Architecture
Tags: 
; 30.12.15    : 07:27
Cloud solution Microsoft Dynamics AX

”Jeg ved godt, at nye produktversioner gerne ledsages af sangen om, at alt bliver nemmere og bedre. Men med Dynamics AX 7 – der kommer på gaden under et indtil videre ukendt navn – er der reelt noget om snakken. Alt er lavet om. Kodebasen, grænsefladen og selv den måde, løsningen drives på. AX 7 er et meget rent eksempel på Microsofts ”cloud first - mobile first”-mantra, og det er godt nyt for både virksomheder og for os som partnere,” konstaterer Jan Christensen.

Han leder den lille specialafdeling ”Lead Solution Architects” hos Columbus og er en af de danskere uden for Microsoft, der er bedst informeret om udviklingen af AX 7. Jan Christensen var også eneste partnerrepræsentant, der holdt oplæg, da Microsoft i begyndelsen af november gav udvalgte kunder et tidligt kig på det nye ERP-flagskib under et arrangement på Hotel Crowne Plaza i København.

Helt enkel drift og intet behov for kostbar hardware

På arrangementet var Jan Christensen med til at præsentere en række nyheder i AX 7, der kommer i begyndelsen af det nye år. En af de vigtigste nyskabelser er, at den kører på Microsofts Azure-cloudplatform og tilgås via en ganske almindelig browser. Sidst i 2016 åbnes der ganske vist for, at AX 7 kan køre on premise, men lanceringsrækkefølgen viser med al ønskelig tydelighed, hvad der har førsteprioritet, og AX 7 gør således op med virksomhedernes behov for at have en decideret ERP-infrastruktur i drift.

”Microsoft rykker tættere på kunden og tager langt større ansvar for driften, hvilket letter byrden for kunderne, men også for os partnere. Ikke mindst fordi vi kan bruge langt flere kræfter på at skabe forretningsværdi for kunden end på rugbrødsarbejde og fejlfinding. Vil du have AX i fremtiden, skal du f.eks. ikke starte med at sætte et kostbart og tidskrævende projekt i søen for at få alt til at fungere, for det er der styr på. I stedet kan vi bruge kræfterne på at finde ud af, hvordan ERP understøtter forretningen optimalt. Det er også langt nemmere at etablere testmiljøer i skyen og afprøve, hvordan forskellige funktioner og moduler fungerer i den konkrete sammenhæng, hvor de skal indgå. Endelig bliver selve udrulningen ekstremt meget nemmere, fordi alt lægges til rette i skyen,” forklarer Jan Christensen.

Betal for færre kræfter om natten end om dagen

Han erkender, at en del virksomheder nok vil værge sig ved at skifte til en cloudbaseret ERP-løsning for at trække de sidste kræfter ud af eksisterende hardware. Men omvendt vil man med AX 7 slippe for løbende at skulle købe nye servere i takt med, at de gamle forældes og slides op – og kan samtidig skalere over både længere perioder og helt ned på daglig basis.

”Måske vil du have 10 serverenheder til rådighed om formiddagen, hvor der er flest transaktioner på systemet, men kun fem om eftermiddagen og helt ned til 2-3 stykker om natten. Det giver nogle interessante muligheder, når du kun betaler for den serverkapacitet, du faktisk har behov for. Især kombineret med, at du slipper for at skulle lægge 5-10 millioner kroner for hardware til at håndtere en spidsbelastning, der kun sjældent finder sted. Det er helt sikkert også et argument, der vil vinde gehør på direktionsgangen,” mener Jan Christensen.

Fleksibilitet og ny opgraderingsmodel vækker interesse hos koncernerne

Indledningsvist har der da også været usædvanligt stor interesse fra de store koncerner for AX 7. Hvilket – vurderer han – både hænger sammen med øget fleksibilitet og skaleringsmuligheder samtidig med, at de store opgraderingspakker erstattes med hyppige og mindre opdateringer. Ikke helt ulig den opgraderings- og abonnementsmodel, der er indført med de nyeste Officepakker.

”Koncernerne ser AX 7 som en mulighed for at lette nogle meget tunge, kostbare og ufleksible drifts- og vedligeholdelsesopgaver. Samtidig er koden skrevet mere robust og lagt til rette, så du nemt kan flytte tilpasninger og afhængigheder fra den ene ”mikroversion” til den næste. Det betyder i bund og grund, at du med små greb og lidt partnerbistand hele tiden er på højde med seneste teknologi i stedet for at opbygge de her årelange efterslæb, der er rigtig tidskrævende og kostbare at rette op på. Det kommer til at frigive rigtig mange kræfter i IT-afdelingerne,” siger Jan Christensen.

Tæt Officeintegration fremmer produktiviteten

Samtidig bliver AX med den nye version endelig så tæt integreret med Office-programmerne, at det gør en mærkbar forskel for brugere på alle niveauer. For eksempel kan du integrere med præcis de dataformater, der er behov for, trække Excel-ark ind i ERP-systemet for at minimere tastearbejde og fejlrisiko – samt anskue data, opdage sammenhænge og udtrække rapporter direkte i Power BI.

”Skal man være lidt sælgeragtig, så tager Microsoft T’er ud af IT, så der nu kun er I’et – altså ”Information” – tilbage. Men helt forkert er det heller ikke. For reelt er det jo de færreste virksomheder, der er sat i søen for at drive servere. Hvilket jo er noget af det, du slipper for med AX 7. Samtidig får du enestående fleksibilitet og overblik,” konstaterer Jan Christensen.

Hør meget mere om AX 7 til januar

Du kan høre meget mere om AX 7, når Jan Christensen går i detaljer med alle nyhederne – også dem, der ikke er kendt i skrivende stund – på et gratis arrangement den 26. januar hos Columbus i Ballerup.

 

Seneste artikler

Hvor ofte har du stået ved en butiksdisk eller en skranke i en lufthavn, eller brugt dyrebar tid mens du ventede på din læge, sygeplejerske eller advokat – mens folk slog information op i forskellige...

Gi forecastingen bedre forutsetninger

Det har været forbeholdt spåkoner med farverige gevandter, kort og krystalkugler at udtale sig om fremtiden. Men ude i virksomhederne prøver vi jo alligevel, og ofte er værktøjet et Excel-ark, hvor...

I virksomheder har de fleste medarbejdere et klart overblik over deres egne arbejdsopgaver, og adgang til de systemer og informationer, de har brug for, for at kunne udføre dem.