Big Data: Buzzword eller big business?

Big Data: Buzzword eller big business?

Er Big Data blot endnu et buzzword, eller hvordan skal vi forholde os til det? Det spørgsmål blev stillet på Big Data Keynote Conference i København for nylig.

P360.dk by Columbus

Columbus
Redaktionen
; 24.09.14    : 10:14

Under heldagskonferencen var en række keynotes på programmet, som kunne fortælle om forskellige tilgange til Big Data, hvordan man kommer i gang, hvilket syn de havde på de store data som begreb – og også at det ikke gav mening at tale om Big Data – endnu i hvert fald.

»Big Data som løsning findes ikke. Jeg har ikke set det endnu i hvert fald. Medierne behandler det som om det er genopdagelsen af hjulet, der vil ændre verden som vi kender den. Sælgerne sælger det som en magisk knap,« siger Anders Lisdorf, grundlægger af Sensor Six, på konferencen.

Lisdorf efterlyser i debatten om Big Data konkrete eksempler fra erhvervslivet, ud over blandt andet Vestas’ løsning, som Prodution360 tidligere har beskrevet.

»Som jeg ser det er vi ikke en gang nået til early adopters-fasen i Big Data-løsninger. Jeg har brug for at se Big Data som noget andet end en kunstform, der udøves af matematiske genier, kodenørder og BI-industrien. Vi behøver noget mere ensretning, brugervenlighed, nogle solide business cases per industri og så en standardisering af løsningerne,« lyder efterlysningen.

På selve konferencen tales der ikke så meget om konkrete businesscases. Men da flere indlægsholdere giver endda meget konkrete bud på, hvordan man kommer i gang med at udnytte dataene, tyder noget på, at Big Data som begreb har flyttet sig fra buzzword til at kunne præstere solide cases.

Big Data er ikke nyt – men boomer nu

Big Data er dog ikke noget buzzword, mener en ekspert på området. Begrebet Big Data og det at få brugbar – og værdifuld – viden ud af store mængder data har været benyttet i årtier i industrier. I sit indlæg maner Alex Gorbachev, CTO i canadiske Pythion, et konsulentfirma inden for data management, til besindighed og ridser brugen af Big Data op:

»Big Data har været brugt i mange årtier. Blandt andet har olie- og gasindustrien kombineret seismiske data og fået 3D-billeder af, hvor man skal bore. Boringer koster mange millioner dollars, og det har kunnet spare firmaerne mange penge. Men jeg ser dog et boom i dag. Vi kunne godt løse udfordringerne med Big Data for nogle år siden, men det ville have kostet millioner,« lyder det fra Gorbachev.

Grunden til, at det er andre end bl.a. multinationale olie- og gasselskaber, der har mulighed for at udnytte dataene forretningsmæssigt bunder i flere faktorer:

  • Kommunikation: Hurtig datakommunikation med selv enorme mængder er nu ikke bare muligt, det er billigere end nogensinde.
  • Hardware og software til Big Data-løsningerne er blevet hyldevarer
  • Vi genererer masser af data – dokumenter, websites, fra mobiler, sensorer, sociale medier og andre datakilder
  • En række open source-dataløsninger på markedet. Hadoop er som værktøj er vidt udbredt – men ikke det eneste.

Gorbachev understreger, at løsningerne som Hadoop nok er tilgængelige, hastigheden er ok, Business Intelligence-moduler er der også, det er billigt og fleksibelt. Men meget af det på markedet er stadig ung teknologi, så det kræver en portion indsigt, ligesom sikkerheden og rollebaseret adgang fortsat lader noget tilbage at ønske.

Big Data på små budgetter

En mere pragmatisk tilgang til Big Data har Jobindex’ Kaare Danielsen. Manden bag Danmarks største jobannonce-marked på nettet har også en baggrund inden for datalogi og har siden 2003 opsamlet data fra Jobindex-annoncer.

Dataindsamlingen har givet rigelige mængder informationer, som Jobindex har benyttet til at få indsigt i jobmarkedet og landets økonomiske form. Det har givet data nok til at kunne forudsige blandt andet en økonomisk afmatning, hvilket var tilfældet i 2008 i samarbejde med Danske Banks Steen Bocian. En afmatning, som daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen afviste – men som statsministeren senere måtte erkende i sin nytårstale 2008/2009.

Jobdatabasen har samlet mere end tre millioner jobannoncer siden hjemmesiden blev sat i søen og har indekseret på jobtitel, firma, kategori, by og så den komplette tekst. I dag lagres 4.000 tekstfiler dagligt. De komprimeres og lagres med hjælp fra en robot, der automatisk kategoriserer annoncerne ud fra jobtitlen og brødtekst.

»Det er small scale Big Data, men med et efterhånden ret stort Excel-ark, der regner dataene sammen. Men der er kun ét at gøre: Kom nu i gang, saml jeres data, gem dem et sted, det koster ingenting i dag,« siger Kaare Danielsen på konferencen.

Ifølge datalogen kræver det dog lidt indsigt at behandle dataene – man skal kunne sine principper om statistik, inden man kan drage nogle endelige konklusioner. For der er mange sammenhænge, men også mange fejlkonklusioner at drage.

»Det klassiske amerikanske eksempel på, hvordan man ikke skal sammenholde data er, da man i sin tid fandt sammenhæng mellem placeringerne af højspændingsledninger og cancer. Kritikere ville måske sige, at der inden for et vist areal må være cancertilfælde, men højspændingsledningerne fik en vist ikke helt dokumenteret skyld og blev gravet ned, ligesom de er blevet det herhjemme. Resultatet er, at vi nu ikke kan se ledningerne mere, og så er alt godt. Desværre ligger der lige neden under vores fødder og er nu altså tættere på os,« slutter han.

Fair&Square stod bag Big Data Key Note Conference Copenhagen 2014.

Seneste artikler

Hvor ofte har du stået ved en butiksdisk eller en skranke i en lufthavn, eller brugt dyrebar tid mens du ventede på din læge, sygeplejerske eller advokat – mens folk slog information op i forskellige...

Gi forecastingen bedre forutsetninger

Det har været forbeholdt spåkoner med farverige gevandter, kort og krystalkugler at udtale sig om fremtiden. Men ude i virksomhederne prøver vi jo alligevel, og ofte er værktøjet et Excel-ark, hvor...

I virksomheder har de fleste medarbejdere et klart overblik over deres egne arbejdsopgaver, og adgang til de systemer og informationer, de har brug for, for at kunne udføre dem.