Automatisk sporing med ERP-systemer kan forhindre fødevareskandaler

Automatisk sporing med ERP-systemer kan forhindre fødevareskandaler

ERP-systemer giver mulighed for at spore varegrupper helt ned på ingrediensniveau, så fødevareskandaler lig listeriaudbruddet i kød kan bremses, før det rammer forbrugerne.

Charles Møller

Aalborg Universitet
Professor
; 08.09.14    : 15:59
Automatisk sporing kunne have stoppet farlige rullepølseleverancer

Udbruddet af listeriabaktier i danske rullepølser kunne være stoppet langt før end tilfældet er i dag, hvis fødevarevirksomhederne havde udnyttet automatisk sporing i deres ERP-systemer.
Det vurderer Charles Møller, der er professor ved Center for Industriel Produktion ved Aalborg Universitet og ekspert i ERP-systemer.

Anvender en fødevarevirksomhed eksempelvis Microsofts Dynamics AX eller lignende som ERP-system, kan virksomheden spore et udbrud af bakterier helt ned på ingrediensniveau, tidspunkt for produktionen, leverancenumre og aftagere. Kort sagt alle de mange led, hvor fejl gemmer sig.

»Derfor er det min vurdering, at havde den omtalte rullepølsevirksomhed haft et ERP-system implementeret, kunne man langt tidligere have grebet ind og forhindret salget af de farlige rullepølseleverancer,« siger Charles Møller til p360.dk.

ERP-systemer kan også hjælpe med til at styre og kontrollere recepter, opskrifter, temperatur og opbevaring af madvarerne. Alle sammen parametre, der kan være med til at sikre den generelt gode danske fødevaresikkerhed.

Stram lovgivning

I forlængelse af sporbarheden inden for fødevarer ligger også en stram, dansk lovgivning, forklarer David Nielsen-Man. Han arbejder som specialkonsulent inden for ERP-systemer til fødevarevirksomheder hos Columbus A/S.

Han henviser til, at ERP-systemer blandt andet giver en række redskaber til datostyring. I fødevarebranchen arbejder man blandt andet efter FEFO-princippet. Det står for ’first expired, first out. Det sikrer en datadreven og intelligent styring af, hvilke produkter, virksomheden sender afsted, uden at man skal gå på kompromis med sikkerheden og lovgivningen.

»Derfor binder ERP-systemer også her virksomheden op på både høj kvalitet, hurtig sporbarhed, gode data og ikke mindste lovgivningen. Det giver en helt anden digital platform at arbejde ud fra,« fortæller David Nielsen-Man fra Columbus A/S til p360.dk.

Indbygget i den stramme lovgivning ligger også compliance, altså at virksomhederne rent faktisk overholder de krav, som de offentlige myndigheder, detailhandlen og forbrugerne stiller. Også her kan ERP give en hjælpende hånd, vurderer professor Charles Møller fra Aalborg Universitet.

»Hvis man producerer eksempelvis en rullepølse, kan man overvåge ethvert led i fremstillingen. Lige fra bestillingen af ingredienser, kemiske forhold, kogetider og lignende. Og compliance handler jo netop om gennemskuelighed i processen, hvilket ERP hjælper med til,« siger han.

Futuristisk produktionsapparat, gammel it

Et andet karakteristika for danske fødevarevirksomheder, store som små, er ifølge Charles Møller, at de har meget moderne produktionsapparater, men gammel it.

»Jeg ser desværre oftest, at mange danske fødevarevirksomheder er langt fremme teknisk på selve fremstillingen, men bagud på indsamlingen og forståelsen af de data, som produktionen spytter ud. Data som er enormt værdifuld,« forklarer Charles Møller.

Samtidig kan et langt større fokus på en digital ryggrad i fødevirksomheden være med til at sende et professionelt signal til både samarbejdspartnere og ikke mindst forbrugerne, hvis uheldet er ude. David Nielsen-Man fra Columbus uddyber:

»Jo hurtigere man som virksomhed kan gribe ind i tilfælde af udbrud og fejl, desto mere professionel og moderne vil virksomheden fremstå. Og man undgår forhåbentligt, at forbrugere bliver syge og i værste fald kan miste livet,« fortæller David Nielsen-Man.

Forklaringen kan også være, at det for både små som store virksomheder kan virke overskueligt at skulle kaste sig over ERP-området. Og ifølge Charles Møller skyldes det, at værdierne i ERP-systemerne mangler noget synlighed.

»Der skal mere fokus på det i it-afdelingerne. Både når data skal indsamles, men også når ERP-systemerne skal hjælpe med også at forstå data,« fortæller han.

Det offentlige bør bygge digital platform

Men mulighederne med digitale sporbarhed bør også stille krav til myndighederne, når det handler om at gribe hurtigt ind over for eksempelvis listeriabaktier eller overskredet datomærkninger.

I dag modtager myndighederne typisk en anmeldelse, hvorefter Fødevarestyrelsens folk rykker ud for at tage prøver. Produktionen og leverancerne bliver stoppet, men der går lang tid før, det offentlige har overblik over kæderne.

Prøverne fra virksomheden skal nemlig efterfølgende igennem lange laboratorieundersøgelser hos Statens Serum Institut. Først dernæst kan man konkret fortælle, præcis hvilke led af forsyningskæden, der er knækkede.  

Men i stedet burde det offentlige opbygge en digital cloud, hvor virksomhedernes ERP-data kan tilgås hurtigt og effektivt af myndighederne i tilfælde af udbrud. Det forslår Charles Møller og uddyber:

»Her taler vi om en række grunddata, der i bedste fald kan redde liv, hvis man griber hurtigt ind. Kunne man gøre det på et digital grundlag frem for det mere manuelle i dag, kunne de her sager bremses langt hurtigere,« siger professoren.

Dermed kan både private fødevarevirksomheder og det offentlige drage store fordele i at kigge på ERP-systemernes muligheder, vurderer begge eksperter.

Find flere informationer om Dynamics AX på: http://www.columbusglobal.com/da-DK/Shared/Technology/DK_technology/Microsoft-Dynamics-AX

Seneste artikler

Hvor ofte har du stået ved en butiksdisk eller en skranke i en lufthavn, eller brugt dyrebar tid mens du ventede på din læge, sygeplejerske eller advokat – mens folk slog information op i forskellige...

Gi forecastingen bedre forutsetninger

Det har været forbeholdt spåkoner med farverige gevandter, kort og krystalkugler at udtale sig om fremtiden. Men ude i virksomhederne prøver vi jo alligevel, og ofte er værktøjet et Excel-ark, hvor...

I virksomheder har de fleste medarbejdere et klart overblik over deres egne arbejdsopgaver, og adgang til de systemer og informationer, de har brug for, for at kunne udføre dem.